HYVIÄ KALARUOKAOHJEITA

PURKKIKALA by Juha Syvärinen

 Ahkeralla, taitavalla pilkkijällä on iso runsaudenpula. Mihin laittaa ylimääräinen kala, varsinkin särkikala. Yksi varteenotettava keino on purkittaa saalis. Vaatii viitseliäisyyttä, mutta on vaivan arvoista.

Itsevarma kalastaja ottaa mukaan jäälle kalan perkausvälineet: leikkuulaudan, kalasakset suomustusraudan, kumikäsineet. Kotona on enää kalojen huuhtelu ja paloittelu vaivana eikä tarvitse kärsiä kuivuneista kippuraisista suomuista, jotka kulkeutuvat sukkien matkassa joka paikkaan. Helpoin perattava kala on norssi, pää pois, vatsa auki, suolet pois, ei suomustusta.

Varaa puhtaita, ehjäkantisia 5 dl purkkeja 6 kpl kahta kalakiloa kohden.

Huomioi, että tuote valmistetaan siten, että botulium-itiöt tuhoutuvat valmistuksen yhteydessä.

Turvallinen tuote saadaan, kun hyvin suljetut purkit laitetaan kylmään uuniin, pidetään 125 asteen lämmössä 4,5-5 tuntia ja annetaan jäähtyä uunissa. Tällöin purkkeihin tulee tarvittava tyhjiö tuotteen säilymiseksi. Jos joku purkki ei ole mennyt tyhjöön, ei hätää. Käytä se ensimmäiseksi.

 

1 kg               paloiteltuja kaloja (kevyesti savustettuja!)

1,5 dl             ruokaöljyä

3 rkl               ketsuppia tai tomaattipyrettä, tomaattimurskaa

                      siialle 1 rkl

3 rkl               etikkaa

1 rkl               sinappia

1 rkl               suolaa

1 tl                 sitruunapippuria

pala laakerinlehteä

tilliä

vähän jotain sipulia

 

Poista kaloista evät ja paloittele 2-3 cm paloiksi. Lado kohtuullisen tiiviisti purkkeihin. Jätä 1/4 purkista vajaaksi kiehumistilan vuoksi. Annostele hyvin sekoitettu liemi tasaisesti kaloja myöten. Vain mielikuvitus on rajana maustamisessa.

 

 

 

 

 

AHVENPATA

AHVENPATA  4 henk.   (Jaakot)

 

700gr fileerattua ahventa   (n.4-5 kg kokonaista ahventa)

900gr perunaviipaleita

        LIEMI

1,5 dl tomaattimurskaa/ sosetta joku tykkää chilitomaattisoseesta

0,5 dl öljyä

1 rkl. sitruunamehua tms.

1,5 dl kermaa

1,5 dl vettä

2 rkl. suolaa

1-2 rkl  sokeria

1 tl. sitruunapippuria tai mustapippuria

tilliä

(mausteita voi laittaa oman maun mukaan)

 

Fileroi ahvenet.

Kuori perunat ja viipaloi. Aseta uuni 250 asteeseen

Tee liemi valmiiksi sekoittamalla ainekset (Voit säästää osan suolasta/mausteista laitettavaksi suoraan vuokaan peruna/ahvenfilekerroksiin )

Lado voideltuun uunivuokaan (syvä vuoka on parempi) perunaa ja ahvenfilettä kerroksittain. Perunat jää päällimmäiseksi. voit halutessasi laittaa osan mausteista joukkoon.

Kaada liemi lopuksi vuokaan. 

Laita vuoka uuniin  250 astetta 30 min. 

Puolen tunnin jälkeen pudota uunin lämpötilaa 190 asteeseen ja KANSI päälle

Anna olla vielä 1,5 tuntia ja ahvenpata on valmis

 

Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS