Ahkeralla, taitavalla pilkkijällä on iso runsaudenpula. Mihin laittaa ylimääräinen kala, varsinkin särkikala. Yksi varteenotettava keino on purkittaa saalis. Vaatii viitseliäisyyttä, mutta on vaivan arvoista.
Itsevarma kalastaja ottaa mukaan jäälle kalan perkausvälineet: leikkuulaudan, kalasakset suomustusraudan, kumikäsineet. Kotona on enää kalojen huuhtelu ja paloittelu vaivana eikä tarvitse kärsiä kuivuneista kippuraisista
suomuista, jotka kulkeutuvat sukkien matkassa joka paikkaan. Helpoin perattava kala on norssi, pää pois, vatsa auki, suolet pois, ei suomustusta.
Varaa puhtaita, ehjäkantisia 5 dl purkkeja 6 kpl kahta kalakiloa kohden.
Huomioi,
että tuote valmistetaan siten, että botulium-itiöt tuhoutuvat valmistuksen yhteydessä.
Turvallinen tuote saadaan, kun hyvin suljetut purkit laitetaan kylmään uuniin, pidetään 125 asteen lämmössä
4,5-5 tuntia ja annetaan jäähtyä uunissa. Tällöin purkkeihin tulee tarvittava tyhjiö tuotteen säilymiseksi. Jos joku purkki ei ole mennyt tyhjöön, ei hätää. Käytä se ensimmäiseksi.
1 kg paloiteltuja kaloja (kevyesti savustettuja!)
1,5 dl ruokaöljyä
3
rkl ketsuppia tai tomaattipyrettä, tomaattimurskaa
siialle 1 rkl
3 rkl etikkaa
1 rkl sinappia
1 rkl
suolaa
1 tl sitruunapippuria
pala laakerinlehteä
tilliä
vähän jotain sipulia
Poista kaloista evät
ja paloittele 2-3 cm paloiksi. Lado kohtuullisen tiiviisti purkkeihin. Jätä 1/4 purkista vajaaksi kiehumistilan vuoksi. Annostele hyvin sekoitettu liemi tasaisesti kaloja myöten. Vain mielikuvitus on rajana maustamisessa.